En guide till att välja rätt laserskärmaskin

maj 4, 2023 | Guider

Laserskärmaskiner är ett vanligt verktyg som används i en mängd olika branscher, inklusive tillverkning, metallbearbetning, träbearbetning och textilindustrier. Dessa maskiner använder en högintensiv laserstråle för att skära genom material som metall, trä, plast och papper. Medan det finns många olika laser skärmaskiner att välja mellan, kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov. I den här guiden kommer vi att ta en titt på hur du kan välja rätt laserskärmaskin för dina behov.

Typ av material?

Först och främst är det viktigt att bestämma vilket material du ska skära. Laserskärmaskiner kommer i olika storlekar och har olika styrkor beroende på det material du ska skära. Till exempel, om du planerar att skära genom tunnare material som papper eller tunnare metall, behöver du en laserskärmaskin med lägre styrka. Om du däremot ska skära genom tjockare material som stål eller trä, behöver du en laser skärmaskin med högre styrka.

Form utskuren i tunt material med laserskärmaskin

Form utskuren i tunt material med laserskärmaskin

Vilken lasertyp ska jag välja?

Det finns tre huvudtyper av laserskärmaskiner: CO2-laser, fiberlaser och kristallaser. CO2-laser är den vanligaste typen av laserskärmaskin och används för att skära icke-metalliska material. Fiberlaser används för att skära genom metallmaterial, medan kristallaser är specialiserade på att skära genom mycket hårda material som diamant.

Movs E1510SE-Eco med Max-photonics laserkälla

Movs E1510SE-Eco med Max-photonics laserkälla

Vilken storlek på laserskärmaskin ska jag välja?

En annan faktor att tänka på är storleken på laserskärmaskinen. Detta kommer att bero på storleken på materialet du vill skära och hur mycket utrymme du har i din arbetsplats. Om du ska skära genom stora ark av material, behöver du en större maskin för att hantera materialet. Om du däremot arbetar med mindre material, kan en mindre maskin fungera lika bra.

Laserskärmaskin E3015 ECO Plus.

Laserskärmaskin E3015 ECO Plus.

Vilken skärhastighet behöver min laserskärmaskin?

Skärhastigheten på maskinen är bra att funderar över innan man köper en laserskärmaskin. Skärhastigheten påverkas av maskinens styrka och kan variera mellan olika modeller. Det är viktigt att välja en maskin som har tillräckligt hög skärhastighet för att klara av dina behov.

Laserskärning i stansad detalj

Laserskärning i stansad detalj

Vilken skärgas ska laserskärmaskinen ha?

Skärgasen används för att hålla skärzonen ren och för att förhindra att det material som skärs antänder. Vanliga skärgaser inkluderar kväve, syre och argon. Valet av skärgas beror på vilket material som skärs och vilken typ av laser som används.

Skärning med laser i metall

Skärning med laser i metall

Vilken programvara ska min laserskärmaskin ha?

Det är också viktigt att överväga vilken typ av programvara som används med laserskärmaskinen. Det finns olika programvaror som är speciellt utformade för att fungera med laserskärmaskiner. Dessa programvaror gör det enklare att skapa och hantera dina skärprojekt. Du vill välja en laserskärmaskin som fungerar med den programvara du föredrar eller som är kompatibel med programvaran du redan har.

Movs P1510SE-Pro med Hypcut8000 kontrollsystem och kapslingsporgramvara

Movs P1510SE-Pro med Hypcut8000 kontrollsystem och kapslingsporgramvara

Vilket underhåll behöver laserskärmaskiner?

Innan du köper en laserskärmaskin, bör du ta reda på om leverantören tillhandahåller service och support. Det är också viktigt att veta vilken typ av underhåll som krävs och hur ofta det behöver utföras. Kontrollera också om det finns garantier och vad de täcker.

Vad kostar en laserskärmaskin?

Priset på en laserskärmaskin kan variera mycket beroende på märke, modell och funktioner. Det är viktigt att ha en budget i åtanke innan du börjar söka efter en maskin. Glöm inte att inkludera kostnader för underhåll, reservdelar och service i din budget.

Slutsats

Att välja rätt laser skärmaskin är en viktig investering för din verksamhet. Innan du gör ditt val, se till att du har en klar bild av dina krav och behov. Det är också viktigt att titta på maskinens precision, kapacitet, programvara, underhåll och support samt pris. Med den här guiden hoppas vi att du kan göra ett välgrundat beslut och välja en maskin som passar din verksamhet och ger dig de resultat du önskar.